Az ivartalanítás fontos!
Az állatok ösztönlények, nem gondolkodnak, hanem cselekszenek az ivarzás idején. Nem jut eszükbe, hogy már többször szültek vagy párosodtak, csak teszik azt, amit nem kellene sokszor tenniük. Ez az ösztön.
Hazánkban is óriási probléma a kóbor- és kitett állatok létezése. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több a felelőtlen gazdi, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket vagy felnőtt állatokat. Akik szerencsések, nehezen túlélik, de nem találnak gazdira, napról-napra tengődnek, de ők is ivarzanak és újabb ártatlan lények jönnek a világra, akikre nehéz feladatok várnak az életben.
Ez a körforgás sosem szűnik meg, ha mi, emberek nem gondolkodunk felelősségteljesen és nem cselekszünk. Tenni kell érte, hogy csökkentsük és megszüntessük ezt a problémát.

Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni (hangsúlyoznánk a tenyésztés szót), kérjük, ivartalanítsák! Csak egy műtétre van szükség. Ezzel állatainkat is megkíméljük a szülés terheitől, mert nyilván nem tesz jót a szervezetüknek a szinte folyamatos vemhesség, majd szoptatás. Még nem is regenerálódik a testük, amikor már megint vemhesek lesznek.
Amennyiben kan kutyusa vagy kandúr macskája van, őket is érdemes ivartalanítani, hacsak nem zárt környezetben élnek és nem tudnak kóborolni vagy elszökni tüzelési időszak alatt.
Főleg a kandúr macskák azok, akik könnyebben elmennek az otthoni környezetből és keresik meg a tüzelő nőstényt,majd hazamegy a kandúr, mint aki jól végezte dolgát. Így is van, de akkor már késő, mert 62 nap múlva eredményes szülő lesz és még több cica, aki esetleg az utcán él majd, illetve tengeti életét.

Azt is érdemes tudni, hogy az ivartalanítás után pár hét elteltével sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állatok gazdái lesznek, mint azelőtt, mivel hormonális változás következik be pozitív irányba.

Az ivartalanítás nem egy költséges dolog, de többé nem lesz gondja a szaporulat elhelyezésével sem.

Köszönjük, hogy átgondolja az ivartalanítás előnyeit, és ezt az egyszerű műtétet elvégezteti!

  A műtét rutin jellegű, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövődménye ritkán van. Köztudott, hogy az ivartalanított szuka kutya hajlamosabb lehet az elhízásra, mert jobban értékesíti a táplálékot. Későbbi szövődményként a szőrzet esetleg megváltozhat, vagy szőrhiányos területek alakulhatnak ki, és sajnos viszonylag gyakran jelentkezik vizeletcsöpögés.

 

Azt az ősrégi hiedelmet, miszerint a szuka kutyának egyszer legalább szülnie kell, mert különben megbolondul, már réges-régen elvetették. Régebben az volt az általános nézet, hogy az ivartalanítással meg kell várni legalább egy tüzelést. Ma egyre inkább terjed az a felfogás, hogy ennek nincs jelentősége, és jobb minél hamarabb túlesni a műtéten. Az ivartalanításnak egyre több pozitív hatására derül fény. Ezek a kutyák kevésbé hajlamosak emlődaganat kialakulására és megszűnik a gennyes méhgyulladás veszélye, ami nem ivartalanított, idősebb szuka kutyákban nagyon súlyos következményekkel járhat.

 

A tüzelés sok kellemetlenséggel jár, az ivartalanítást is érdemes jól megfontolni, mégis, akinek már volt szuka kutyája, az szinte biztosan egy életre elkötelezi magát mellettük. A lány kutya kedves, simulékony természete bőven kárpótolja a gazdáját a nehézségekért.

 

 

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már részét képezi a felelős kutyatartásnak. Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

 
Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?

  A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek

Megelőzhető a nem kívánt vemhesség, ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent

A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek

Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával.

 
És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

  A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye. Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

  Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

 
Milyen kockázatai lehetnek a műtétnek?

  A nőstény kutyák ivartalanítása viszonylag nagy műtétnek mondható, mivel a hasüreg megnyitásával jár. Így csak teljes altatásban végezhető el. Ennek ellenére a modern altatószerek és korszerű berendezések használatával a komplikációk valószínűsége nagyon alacsony.

 
Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

 

Telefonon vagy személyesen egyeztessünk azzal az állatorvossal, akivel a műtétet elvégeztetni kívánjuk. Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. A rendelőbe érkezéskor a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekcióját. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

  A műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhasson az állatorvos.

  A műtét során egy néhány centiméteres hosszanti metszést ejtenek a has középvonalában, a köldöktől hátrafelé. Ezen keresztül távolítják el a petefészkeket . Végül a vágást három rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat 10-12 nap elteltével el kell távolítani, a belső varratok önmaguktól felszívódnak.

 
Mire kell számítanom a műtét után?

 
Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelni:

  Száraz, meleg helyen legyen.
Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

  Amire a kutya tejes ébredéséig számíthat:

  Nyüszítés;

Remegés, nyálazás;

Enyhe hányás, öklendezés;

Támolygás, elesés;

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszítés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

  Amire a varratszedésig oda kell figyeli:

  Mivel az ivartalanítás egy hasi műtét, a bélsárürítés közbeni erőlködés fájdalmas lehet a kutya számára. Így célszerű a székletet lágyító eleségek adása. Semmiképpen sem javasolt a csont etetése a varratszedésig!

A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos hígított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.

Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthat:
A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el, konzultálni kell az állatorvossal.

Általában a műtéttel egyidőben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót kapnak a kutyák. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.